zondag 19 februari 2012

Dagje Microsoft Brussel, d.d. 15 februari 2012

Een paar jaar geleden ben ik met een aantal leerlingen op bezoek geweest bij EBC/ STIC oftewel Microsoft Brussel. Hele goede herinneringen aan dit bezoek. Het verslag van dit bezoek zal ik aan deze blog koppelen. Verslag staat op school op de PC. Werkte toen nog niet "in the cloud"

We werden ontvangen door Henk Lamers. Ik zal proberen wat relevante informatie hier op te schrijven. We hebben zoveel gehoord en gezien dat het eigenlijk niet mogelijk is om alles hier weer te geven.
Ik probeer:
We hebben het gehad over het nieuwe leren en werken. Dit concept is lang niet voor iedereen en alles geschikt. Zoals werd opgemerkt: "Hoe gaat de Verkadekoekjesinpakmevrouw"om met dit concept???????
Echter als het wel kan heeft het natuurlijk legio mogelijkheden. Mensen worden meer verantwoordelijk voor hun eigen werken en leren. Appelleer aan verantwoordelijkheden. Veel onderwerpen die tijdens de opleiding aan de orde zijn geweest werden hier ook genoemd.
We leiden leerlingen op voor beroepen die er nu nog niet zijn. Het leren is geen lineair gebeuren meer met een alwetende docent, die zijn kennis doorgeeft aan zijn leerling. De nieuwe leraar is meer een coach, die samen met de leerling een traject doorloopt waarbij de leerling actief op zoek gaat naar antwoorden op vragen met behulp van allerlei bronnen. Het samenwerkend leren zal ook steeds belangrijker worden.

In Portugal hebben alle scholieren een netbook gekregen/ moeten kopen. Er is onderzoek naar effecten voor het onderwijs gedaan. Het bleek dat
leerlingen een grotere progressie in hun leercurve maakten
ouders meer betrokken bij het onderwijs aan hun kinderen werden
minder agressie voorkwam
kinderen gingen netter schrijven.

Jacques Denies verzorgde een rondleiding door het gebouw. Hele leuke dingen gezien. Multi-touch-tafels waarop leerlingen alleen of samen educatieve spelletjes kunnen doen. deze tafels zouden zelfs boeken kunnen vervangen. Is echter nu nog erg prijzig om voor iedere leerling zo'n tafel aan te schaffen.
We kregen mogelijkheden te zien om met meerdere mensen tegelijk op een systeemkast te werken via windows 7. (Scheelt geld voor school. Meteen doorverteld op school.)
Wij hebben op school al een WII, maar de laatste versie van Kinect (was het geloof ik) zag er goed uit. De WII wordt gebruikt om kinderen te leren samenwerken en spelen.

We kregen heel veel programma's voorgeschoteld. Bijna alles gratis en al aanwezig op de pc op school. Ik heb een bloknoot vol met allerlei toepassingen en links naar allerlei handige sites. De komende tijd zal ik alles bekijken en op de blog verslag van doen.

Maar: het belang van een goede internetverbinding op school is wel heel erg duidelijk.

Waar ik helemaal blij van werd is de flashcard. Wij gebruiken op school het beeldwoordenboek van edu-actief om de leerlingen te laten oefenen met woordenschat vaktaal. Ik ben al lang op zoek naar een goede verwerking van de opgedane kennis. Ik vind het ook vervelend om een beeldwoordenboek aan leerlingen mee te geven om de woorden te leren. De boeken komen vaak niet meer terug. "Kwijt, juf." Door flashcards te maken van de afbeeldingen met de bijbehorende woorden kunnen leerlingen online oefenen. Om te controleren of de woorden actief beheerst worden, kan je de leerlingen een fototoestel meegeven (of met hun eigen mobiel)en zelf flashcards laten maken van een opgegeven woordenlijst. Zo breidt je automatisch je verzameling kaarten uit. Deze kaarten kunnen dan in een ELO gehangen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten