zondag 5 februari 2012

Presenteren en publiceren.


Afgelopen woensdag de specialisatie presenteren en publiceren gekregen. 's Morgens een presentatie over presenteren zonder bulletpoints. Leuke voorbeelden.
's Middags zelf aan de slag met powerpoint. In een ver verleden heb ik nog wel eens een "digitaal rijbewijs" gehaald waar powerpoint een onderdeel was.
Een hoop alweer vergeten. De laatste tijd heb ik wat presentaties moeten maken.
Ik heb zelf een hekel aan mensen die van een powerpoint voorlezen. Dat kan ik namelijk zelf ook lezen. De presentaties die ik heb gemaakt bestonden uit beelden ter illustratie van mijn verhaal. Vandaag wat handvatten gekregen om mijn presentaties professioneler te maken.
Samen met Marja aan de slag gegaan om een presentatie in 5 stappen te maken. We hadden eerst een ingewikkeld onderwerp. Dit maar snel overboord gegooid en een simpeler probleem genomen.
We hebben die middag leuk gespeeld (en vooral geprutst) met powerpoint. 's Avonds thuis op mijn eigen computer ging het een stuk sneller. Ik weet nog niet hoe ik powerpoints op mijn blog moet zetten. Dit ga ik binnenkort ook uitvinden.

Maar nu even concreet. We hebben het gehad over presenteren zonder bulletpoints. Een goede manier om een krachtige presentatie te maken is volgens het vijfpuntenplan.
Je hebt een thema, vervolgens schets je een probleem. (Niet jouw probleem, maar een probleem voor je publiek. Je geeft een oplossing, daarbij maak je gebruik van beeldtaal/ een metafoor. Vervolgens schets je nog wat voordelen van jou oplossing zodat jouw punt goed blijft hangen. Spoor tenslotte aan tot actie of laat zien dat het werkt.

Goede voorbeelden zijn te vinden bij Tell-sell programma's. En inderdaad. Die werken volgens het stramien van het vijfpuntenplan.
De meeste presentaties zijn heel saai en geven veel te veel informatie. Het was mij wel bekend dat een groot gedeelte van de informatie die je verstrekt tijdens een presentatie toch niet blijft hangen. Wat ik leuk aan het vijfpuntenplan vind is dat het gewoon een sterk concept is. 
Ik ga aan de slag om een presentatie te maken over "werken met een ELO". Lastig hoor. Want wat is precies het probleem? 
Wat ik vooral van deze dag heb overgehouden is: 

Denk simpel. 
Wil niet teveel in een keer vertellen. 
Denk heel goed na wat je wilt vertellen.

1 opmerking:

  1. Probeer iets concreter te beschrijven wat je hebt geleerd uit de les. Je hebt externe diensten voor plaatsing van MS documenten zoals scribd.com

    BeantwoordenVerwijderen