dinsdag 7 februari 2012

Ik probeer concreet te worden.....


De leerkrachten bij ons op school zijn voornamelijk opgeleid in een tijd waarin ict/moderne media nog geen rol speelden. Sommige collega’s hebben zichzelf geschoold in “het werken met”. Anderen vinden het prettig daarbij hulp te krijgen.
Er zijn smartborden opgehangen en er is een knoppencursus gegeven, die door vrijwel iedereen is gevolgd. Je wordt overvoerd met mogelijkheden en dat kan afschrikken. Niet iedereen is even handig met de pc. Ik heb het idee dat leerkrachten wel willen werken met moderne media, maar niet weten waar en hoe ze moeten beginnen. Wanneer je iets wilt, gaat er veel tijd zitten in het uitvinden hoe iets werkt. De neiging bestaat dan om weer terug te grijpen naar de vertrouwde methode.

Als we er van uit gaan dat een goede les is opgebouwd volgens het TPAK principe zijn er nogal wat slagen te maken op school.


- Ik wil gaan onderzoeken hoe smartborden op school nu tijdens de lessen ingezet worden.
- Ik wil onderzoeken of leerkrachten tevreden zijn met hun huidige kennisniveau betreffende inzet smartborden. En zo niet, wat kan mijn bijdrage zijn om dat kennisniveau te verhogen.
- Ik wil onderzoeken op welke manieren leerkrachten geschoold kunnen worden om smartborden effectiever in te kunnen zetten tijdens de lessen. (Verschillende leerstijlen hebben verschillende leermiddelen nodig?)
- Ik hoop er ook achter te komen hoe we “moderne-media -middelen” effectief kunnen invoeren op school. Volgens mij moet het niet zoveel uitmaken wat er ingevoerd gaat worden (smartborden, elo etc.) De manier waarop is belangrijk en bepalend. Ik hoop middels mijn masterpiece een bijdrage te kunnen leveren in komende implementatietrajecten.




Er is op school nog geen visie op onderwijs en ICT. Ik hoop door middel van mijn masterpiece een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van een visie.
Ik hoop mijn collega’s het principe van het TPAK-model uit te kunnen leggen middels een presentatie. Die ik wil plaatsen op een site waar mijn collega’s ook presentaties, tips en linken kunnen plaatsen die te maken hebben met onderwijs en moderne media.





En wat mijn blog betreft.
- Ik wil de komende tijd de berichten in mijn blog bewerken, zodat ik een betere weergave heb van de lessen/ cursusdagen die ik heb gevolgd. Ik denk eraan om voor iedere specialisatie een apart blad te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten